Stres i zdravlje- autogeni trening i metode opuštanja

 

trening_relaksacyjny

Stres je reakcija na problem koji dolazi izvana.

On je prije svega stvar percepcije- nije problem u tome što se događa, već u činjenici da mi to stvara nelagodu, npr. osjećam da sam pod pritiskom. To je dobra vijest, jer na percepciju možemo uvelike utjecati, kao što možemo i pripremiti svoj um i tijelo da uspješnije reagira na stres.
Budući da je upravo stres, odnosno naša nepripremljenost na stres, uzrok narušene funkcionalnosti tijela i pada imunološkog sustava, kronični stres otvara put razvoju mnogih bolesti.
Liječnici se danas slažu da je kod stresa je najvažnija prevencija, odnosno briga o svome tijelu kroz vježbu i prehranu, te psihi kroz rad na sebi.

Na temu stresa, pripremili smo niz tečajeva i predavanja u našem centru i u prirodi.Za detalje, pratite raspored događanja na našoj naslovnoj stranici.

Trenutno tečajeve održavamo samo on-line.

Autogeni trening jedna je od najraširenijih, znanstveno dokazanih metoda opuštanja koja se koristi u prevenciji štetnih posljedica stresa i brige o zdravlju.

Tehniku je početkom 20.st. razvio psihijatar Johannes Heinrich Shultz.

Autosugestijom i predočavanjem (topline, težine i sl.) postižemo stanje psihičke i fizičke opuštenosti, ravnoteže i mira, te se oslobađamo napetosti. Za tijelo je vrlo bitno da se tijekom vježbanja nalazimo u stanju parasimpatičke aktivnosti, kada su sve fiziološke funkcije tijela smirene i usporene- disanje se produbljuje, rad srca se usporava, mišići se opuštaju, krvni tlak se spušta. Drugim riječima, smiruju se funkcije koje su tijekom stresa ((simpatičke aktivnosti) povišene. Na taj način ponovno uspostavljamo sklad u tijelu i umu, češće smo opušteni, reguliramo spavanje, smanjujemo bol, utječemo na regulaciju krvnog tlaka, opuštamo napete mišića …

U Meč pointu tečaj vode certificirani učitelji koji podučavaju izvornu metodu po Schultzu.Radimo u malim grupama kako bismo se mogli posvetiti svakom polazniku.

Tečaj autogenog treninga izvodi se tijekom 8 susreta po 1 h.

Progresivna relaksacija mišića po Jacobsonu je, pored autogenog treninga, jedna od najpoznatijih metoda opuštanja, znanstveno dokazana i  učinkovita. Učestalo se koristi u svijetu već 70-tak godina.

Tijekom vježbanja najprije napnemo određenu grupu mišića, držimo nekoliko sekundi, te potom opustimo. Na taj način uočavamo razliku između napetih i opuštenih mišića. Vježbanjem uvjetujemo tijelo i um za brzo postizanje opuštenog stanja. Metodu je razvio američki liječnik Edmund Jacobson.

Tečaj progresivne relaksacije mišića po Jacobsonu izvodi se u 5 susreta

 

 

Ostale tehnike:

  • Tehnike NLP-a za suočavanje sa stresom- 5 x 2 sata, grupa do 10 osoba
  • Magic Words metoda za suočavanje sa stresom, 3 x 2 sata, grupa do 15 osoba
  • Vođena meditacija za suočavanje sa stresom, 3 x 2 sata, grupa do 10 osoba
  • Priče i bajke protiv stresa, 2 x 4 sata, grupa do 10 osoba
Stres i zdravlje