wingwave® coaching

Fascinantna metoda brzog coachinga!

U wingwave coachingu bavimo se emocijama, i to ugodnim i neugodnim. Poznato je da naš mozak tijekom sna „procesira“ sve što smo proživjeli tijekom dana, a neugodne emocije razrađuje tako da se idućeg jutra budimo „kao novi“, ne osjećajući opterećenje zbog stresne situacije koju smo prethodno doživjeli. No, ako je neka situacija za nas bila previše stresna, mozak kao da ne dovrši taj samoiscjeljujući proces i u nama ostaje bolni trag proživljenog stresa. To vrijedi kako za velike tako i za male traume – od prometne nezgode, iskustva s nasiljem i sl. do stresa na radnom mjestu ili razmirica s partnerom. Zbog traga neprerađenog stresa, vraćaju nam se neugodne slike i osjećaji i nastaju novi neugodni osjećaji koji nas koče i onemogućavaju u korištenju svih naših potencijala.

Temeljni postupak u wingwave coachingu brzi su pokreti očiju ili budne REM faze kojima se mozak „reprogramira“ na način da prestaje reagirati na negativna iskustva koja su nas opteretila i izazvala stres ili traumu. Učinak se postiže tako da se u budnom stanju izazovu REM faze vođenim pokretima očiju i to tako da klijent prati ruku coacha dok se ona brzo pomiče ulijevo i udesno. Na taj način pokrećemo onaj isti proces kojeg za nas obavlja naš mozak dok spavamo kada briše, obrađuje, razrađuje i neutralizira stresne emocije koje smo dožvjeli tijekom dana.

Ovom izuzetno učinkovitom metodom prvo se rješavamo neugodnog osjećaja, a potom se on zamjenjuje novim, ugodnim osjećajem. To znači da nakon coachinga, kad se prisjetimo ili suočimo sa stresnom situacijom na kojoj smo radili, ona više u nama ne izaziva nikakvu neugodu. Također, ako se pripremamo za neki događaj (ispit, nastup, natjecanje) nakon coachinga imat ćemo na raspolaganju ugodne osjećaje koji su nam u tom trenutku potrebni (samopouzdanje, mirnoća itd).

Teme koje se najčešće obrađuju tijekom wingwave coachinga:

 • strah od javnog nastupa
 • trema pred ispit
 • priprema sportaša za postizanje emocionalne stabilnosti
 • priprema managera za povećanje emocionalne fleksibilnosti i bolje podnošenje stresa
 • strah od zubara
 • strah od leta avionom
 • strah od potresa
 • stres uslijed prometne nezgode
 • fobije
 • rad na samopuzdanju
 • kontrola neugodnih emocija (npr.bijes)
 • kontrola osjećaja ovisnosti prema hrani i pušenju,
 • rad sa mnogim drugim neugodnim osjećajima.

Učinak wingwavea je trenutačan i mjerljiv, i cijeli postupak traja 1-1,5 sata i uglavnom se provodi jednokratno.

Naši wingwave coachevi certificirani su i iskusni (4 godine rada s metodom wingwave, preko 1000 klijenata).

Elementi wingwave metode:

1. bilateralna stimulacija moždanih hemisfera: klijent slijedi pokrete ruke koje pred njim izvodi coach na način da brzo pokreće oči ulijevo i udesno čime mozak obrađuje tematizirane osjećaje koje zbog stresnog uzroka nije obradio prirodnim putem tijekom sna. Na taj način aktiviraju se obje moždane hemisfere i dolazi do njihove optimalne suradnje i iscjeljujućeg učinka. Osim pokretima očiju, navedeno možemo postići i auditivnom i kinestetičkom stimulacijom lijeve i desne strane tijela.

2. neurolingvističko programiranje (NLP): u wingwaveu se koriste neke vrlo korisne tehnike iz NLP-a kao što su promjena submodaliteta (promjena načina na koji vidimo, čujemo, osjećamo u nekoj situaciji), sidrenje (usađivanje pozitivnog osjećaja kako bi se tijekom coachinga osjećali sigurnima).

3. kineziološki test (O Ring test): test reakcije mišića pri čemu mišić kod stresnog i negativnog osjećaja slabi, a kod pozitivnog jača, a koristi se za određivanje vrste osjećaja, razdoblja u kojem je isti nastao te intenziteta istoga.

Wingwave sportaši koriste za uklanjanje mentalnih barijera i blokada i rad na većoj učinkovitosti.

Poslovni ljudi koriste ga za obradu posljedica stresnih situacija, jačanje samopouzdanja, povećanje emocionalne fleksibilnosti i mnoge druge svrhe.

Umjetnici wingwave coachingom povećavaju kreativnost i uklanjaju tremu.

Napomena: wingwave coaching provodi se s psihički stabilnim osobama koje mogu preuzeti odgovornost za svoje odluke i ponašanje. Wingwave nije psihoterapija niti zamjena za isto.

Porijeklo metode: Njemačka, Besser-Siegmund Institut (www.besser-siegmund.de).

Istraživanja učinkovitosti metode: Sveučilište u Hamburgu, Visoka medicinska škola u Hannoveru.

Osnivači metode: Cora Besser-Siegmund i Harry Siegmund, psiholozi i psihoterapeuti.

2011.godine objavljen je prijevod knjige “wingwave coaching”, autora osnivača metode wingwave. Knjigu je s njemačkog jezika prevela prof.Silvia Ferenac, voditeljica Meč point centra, a izdavač je Planetopija. Knjigu možete kupiti kod nas po posebnoj cijeni od 162,00 kn!

wingwave knjiga

Knjiga “wingwave coaching” detaljno opisuje proces coachinga, navodi niz primjera rada s klijentima i donosi najnovije informacije iz područja neuroznanosti i psihologije. Sadrži i CD s posebnom wingwave-glazbom za opuštanje i poticanje kreativnosti. Nakon čitanja knjige o wingwave metodi saznat ćete zbog čega se događaju blokade prilikom javnog nastupa ili raznih situacija na poslu ili u sportu, te kako ih možete obraditi na jednostavan i efikasan način! Knjiga je zaista sjajan način da se upoznate s načinom funkcioniranja winwgave metode!